Introduktion till Vägastronomi

Allmän diskussion om astronomiträffar och vägastronomi, observerande från mörka platser.
Post Reply
Lasse
Posts: 266
Joined: 2005-12-06 11:22:33
Location: Lund
Contact:

Introduktion till Vägastronomi

Post by Lasse »

Image

M45, 10 min exponering med Zenithstar 80/480. Vänster bild från mörk plats, höger bild från ljusförorenad plats.


Vägastronomi - Vad är det?


Ljusföroreningar är det störta problemet för amatörastronomer som bor i tättbebyggda områden. Även mindre samhällen har tillräckligt mycket ljus för att störa observationer. Felriktade lampor och belysta vägsträckor hör tyvärr inte bara till storstadsregionerna utan blir allt vanligare ute på landsbygden utefter större vägar och vägkorsningar.

För mer info om ljusföroreningar i Sverige, besök http://www.ljusstyrkan.se Här kan du hjälpa till att påverka beslutsfattarna lokalt och regionalt.

Fördelen med vägastronomi är givetvis att man kan söka upp mörkret. Man kan hitta platser som är gynnsamma för observation, ex. nära havet där seeingen många gånger är bättre. Nackdelen är att man måste få sin utrustning portabel och fungera i fält. Ett litet teleskop är inga problem att ta med sig ut, men stora teleskoptuber och avancerad autoguidning, CCD-kameror och datorer är så pass skrymmande att det kan verka svårt för att inte säga omöjligt. Men omöjligt är det inte. Det beror helt på hur man förvarar, transporterar teleskopet. Bärbar dator är en bra lösning för att kunna använda autguidning och CCD-kamera. Sedan gäller det att öva hemma. Att sätta upp teleskopet, polinställa, får till alla inställningar så att man i fält kan fungera lika bra som hemma i egna observatoriet.

Begränsningen sitter inte i hur stort teleskopet är utan hur väl förberedd man är.


Vägastronomi FAQ

Sammanställning baserad på egna och andras frågor.
´
Vad behöver jag för att bli vägastronom?

Du bör ha körkort och bil eller slå dig samman med någon annan vägastronom som har. Du bör har ett teleskop och montering som är portabel. Storleken spelar mindre roll. Viktigast är att du är bra förberedd.

Vad är fördelarna och nackdelarna med vägastronomi?

Fördelarna är att du kan söka upp mörkret. Bor du i ett större samhälle, stad eller stor- stadsregion har du alltid problem med ljusföroreningar. Vid fuktigt väder så är problemen ännu större. Nackdelen är att du måste ha en portabel utrustning vilket ger ett merarbete i form av polinställning om du ska astrofotografera.

Vilken sorts montering måste jag ha?

Det finns egentligen ingen regel som styr vilken montering du ska ha. Det beror helt på vad du ska syssla med. Ska du bara titta så kan du använda vilken montering som helst. Ju stabilare desto bättre. Om du ska astrofotografera så behöver generellt sett en bättre montering än vid visuella observationer. Ska du astrofotografera så är det lämpligt att du har en motor som driver, men inget måste. Fotografering med brännvidder under 5-600 mm kan man faktiskt handtracka manuellt utan större problem. Då är polinställningen inte heller så kritisk eftersom du manuellt kan kompensera för eventuell avdrift även i DEC. Ska du astrofotografera med brännvidder över 800 mm så ställs krav både på följning och polinställning. Vid brännvidder över 1500 mm så är det ganska svårt och kräver en polinställning med driftmetoden och föga lämpligt som vägastronom. Man kan ta kortare exponeringar på 30 sek-1 minut.

Hur får jag ström till monteringen följemotor?

De flesta monteringar har drivmotorer som går på 12V. Du kan antingen ha en blyack på 12 V gärna med 5-7 Ah eller mer. Har du inte det så kan du använda bilens batteri genom cigarettändaruttaget. Med hjälp av bilens batteri eller ett medhavt fritidsbatteri så kan du även driva en bärbar dator för autoguidning eller webkamerafotografering. Se bara upp så att du inte blir stående utan batteriström när du ska hem.

Hur ska jag förbereda mig?

Du ska se till att alla prylar du ska ha med dig packas på ett lämligt sätt. Ju färre antal lådor och väskor du har med dig, desto bättre. Om allt ryms i en 70-liters låda, förutom monteringen, så är det mycket bra. Då är det lätt att hantera.

Tänk på vad du ska använda. Behöver du verkligen alla tolv okularen, två diagonaler, tre barlow eller all extra teknik där ute i fält. Minimera det du ska ha med dig. En montering, guideteleskop, teleskop eller 2-3 teleobjektiv, två okular och kamera. Batteri, stol, kaffe och kanelbullar. Mer behövs kanske inte.

Se till att prova hemma först. Det är lättare att begå misstag på egna tomten än 4 mil ut i tjotaflöjten. Träna på att packa upp, skruva ihop, observera, fotografera, packa ner.
Var vägastronom i egna trädgården några gånger innan du åker ut. Då lär du dig av eventuella misstag, glömda saker och har möjlighet att skräddarsy hela utrustningen och ditt sätt att fungera med den.

Vad kan göra mig besviken som vägastronom?

Egentligen samma sak som om du står hemma på tomten i stan. Vädret kan försämras, dis och dimma. Dåligt förberedd som ex. att du inte polinställt ordentligt, eller ingen ström till kamera eller montering. Sådana saker är lättare att åtgärda hemma. Du bör se till att vara varmt klädd. Du ska stå stilla i flera timmar. Ha gärna en extra tröja med dig, handskar, eller ännu hellre torghandlarvantar som är öppna för fingarna. Gott om kaffe, te och något att äta. Varma kläder hjälper mot kyla, men det gör också mat och framförallt vätska. Glöm inte heller en stol. Den är skön att sitta på när du stått i två timmar. Är det riktigt kallt och du ska vara stilla länge är en sovsäck mycket bra.

Vad är roligast med vägastronomi?

Mörkret! Att komma ut till en plats som är så mörk att man inte ser någonting av omgivningen utan bara stjärnhimlen och vintergatan mot den mörka horisonten. Se hela himlavalvet från horisont till horisont utan något som stör. Att astrofotografera från en riktigt mörk himmel är något som egentligen alla astrofotografer borde få prova på. En annan sak är naturen. Det är aldrig riktigt tyst. Det finns så mycket ljud från djur runt omkring och de kan ibland komma riktigt nära om du är helt ensam. Mörkret, tystnaden och närheten till naturen under en gnistrande stjärnhimmel är faktiskt något alldeles extra för dem som aldrig upplevt det.

Vad är svårast med vägastronomi?

Det svåraste är att ta steget ur bekvämligheten. Det kan verka svårare än alla polinställ- ningar. Att förbereda sig, få med alla saker och träna hemma på att sätta ihop och plocka ner kan tyckas vara svårt eller nästan helt omöjligt för många. Bara dom som vågar blir belönade med en mörk himmel fri från ljusföroreningar.

Image

M31 från mörkt ställe (Brösarp/Piraten), 10 min. exponering Zenithstar 80.
Hälsningar

Lasse