Page 1 of 3

Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 17:14:29
by Victor
Hallå, jag är nu här på forumet och skulle behöva lite feedback kring ett planerat teleskopbygge.
Jag snubblade över https://pikonic.com/" onclick="window.open(this.href);return false; här om dagen och blev väldigt inspirerad av att kombinera mitt intresse för att bygga saker med mitt rymdintresse och bygga ett eget teleskop.
Grundidén är att bygga ett Newtonian runt en Raspberry pi och dess kamera, men använda en lite större spegel än PiKon projektet ovan.
Spegeln jag funderar på är en 6" f/8, då jag är mest intresserad av att se på planeter och andra avlägsna objekt, samtidigt som det måste iaf vara släpbart.

Vad bör man tänka på när man bygger ett teleskop? Jag inser att valet av kamera inte är optimalt kanske, men den är billig och man kan ju alltid uppgradera senare. Tanken är också att om resultatet blir hyfsat, att använda Raspberry pien till motorstyrning via Stellarium och möjlighet till att följa objekt via Wifi. Jag har också läst att "thermals" kan vara ett stort problem, så tänkte slänga in en fläkt när jag ändå håller på då det verkar kunna göra en ganska stor skillnad för att jämna ut temperaturen.

Ett problem jag ser är att kameran verkar vara begränsad till max 6s slutartid, hur stort problem är detta och vilka begränsningar kommer jag att få pga detta? Vad tror ni om valet av spegel?

Spegel:
https://www.ebay.com/itm/GSO-Parabolic- ... 1c966ba6d6" onclick="window.open(this.href);return false;
Raspberry pi kamera (v2):
https://www.raspberrypi.org/documentati ... re/camera/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 18:22:56
by AstroFriend
Hej Victor,
Roligt när någon vågar sig på att bygga eget och inte bara köper färdigt. Spegeln du valt som GSO tillverkar är nog bra. Kameran tror jag inte blir så rolig vid deep sky. För planeter och måne är det vanligt man filmar istället och använder tekniken Lucky Imaging.

Får jag komma med några förslag som fortfarande kommer innebära mycket byggande och en Raspberry inblandad:

Här kan du fynda många delar som du behöver, speglar, hållare, delar till montering osv:
http://www.stjarnhusetonline.se/AstroBoot" onclick="window.open(this.href);return false;

Ser bland annat en 130mm spegel inkl sekundär spegeln med hållare för strax över 350kr

Som kamera skulle jag nog hellre rekommendera en gammal Canon DSLR kamera. Du kan se en översikt här på de olika modellerna:
http://www.ideiki.com/astro/EOS.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

De Canon med Digi4 processor eller högre är enklare att styra, tror du hittar de äldre av de varianterna för ca 1500kr om du kollar på Blocket.

Här har jag satt ihop en tutorial hur man använder ett webb baserat verktyg för Newton teleskop och dimensionering:
http://astrofriend.eu/astronomy/project ... scope.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Kanske inte behövs men man lär sig mycket genom att laborera med det.

Här är ett Linux Raspberry projekt som jag håller på med. Det använder det standardiserade gränssnittet Indi mot kameror vilket underlättar massor:
http://astrofriend.eu/astronomy/project ... linux.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Har kört fast lite pga för långsamt, men du kan bygga upp det med en Raspberry som server vid teleskopet och styra det från en Laptop där också programmen kommer ligga. Det skall fungera utan problem enligt andra.

Låt nu inte mina förslag förta din egen entusiasm över bygget, men kanske det fanns något som kan komplettera dina.

/Lars

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 18:36:05
by Victor
Jag är tacksam för all feedback och idéer då jag är helt ny på den här fronten och aldrig ägt ett teleskop alls : )
Tanken är att montera in kameran direkt i teleskopet istället för en sekundärspegel. Jag tror inte detta påverkar blockering av ljus mycket jämförelsevis mot en sekundärspegel? Detta reducerar pris och komplexitet väldigt mycket då jag är på en ganska tight budget just nu, plus att jag är nog mer intresserad av att styra via en dator ändå då jag tycker sånt är kul.

Nyfiken på vad som gör en kamera bra/dålig just för just deep sky? Jag antogatt den kameran inte var jättebra, men det vore nyttigt att veta lite mer vilka egenskaper som är bra/dåliga. Lucky Imaging borde inte vara något problem dock även för denna kameran, har för mig att minsta tid mellan korten om man kör burst mode är 30ms..

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 19:18:19
by AstroFriend
Hej Victor,
Nu ingick ju i o för sig en sekundär spegel i det billiga paketet. Men mer spännande lösning så som du planerar för.

Under förutsättning att kamerahuset inte blockerar väsentligt mer än vad sekundärspegeln skulle gjort, kanske en diameter på 30mm i detta fall så fungerar det.

Om vi inriktar oss på planetfoto vilket den här kameran nog är bättre på.
Ett krav för att få hög kontrast på utbredda ytor som en planet är till skillnad mot stjärnors punktobjekt är att optiken inte bör ha någon centralt hinder, vid ca 20-25% av diametern brukar man säga att det är ok. Med andra ord i detta fall är kanske kameran ett problem, men detta är ju när man söker de extrema gränserna och kanske inget att bekymra sig för nu i början.

Kameran verkar ha väldigt små pixlar, det innebär vid en given fokallängd att de samlar in få fotoner, i gengäld om optiken är skarp så kan man nå hög upplösning till en viss gräns som sätts rent fysiskt av hur liten en punkt optiken kan fokusera till.

Man brukar försöka få så många bilder man överhuvudtaget kan nå. En gräns sätts av hur snabb kameran är, en annan hur snabbt datorn kan ta emot dataströmmen. Sedan måste ju optiken vara tillräckligt ljusstark för att samla in tillräckligt många fotoner per exponering. Når man mer än 25fps så börjar man nå resultat med Lucky Imaging, men varierar naturligtvis mycket på omständigheterna, seeingen till ex, alltså luftrörelserna i atmosfären.

Ett problem, kameran avger värme och i detta fall inne i teleskoptuben, inte så bra. Speciellt mycket värme blir det när kameran får arbeta hårt, till ex vid höga frames/second. En öppen tub runt kameran hjälper säkerligen en del.

Fästena i kameran sitter i vägen inne i strålgången och bör hållas så tunna som möjligt, det är det som ger spikes i bilder tagna med NEwton teleskop och liknande konstruktioner. Spikes är de ljusstrålar man kan se utgå från ljusstarka objekt, vackert i vissa fall men går ju inte komma ifrån att de stör.

Titta under bild galleriet här och solsystemet så ser du vad andra nått för resultat, väldigt imponerande!

/Lars

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 19:48:39
by Victor
Intressant.
Vad jag ser så ingår det ingen sekundär spegel?
"Besides parabolic primaries, we also offer matching GSO secondary elliptical mirrors, mirror cells, and spiders (all sold separately)."

Ja, har läst att man får "spikes" när man använder ett newtonian, men det kan jag leva med, har en 3d-skrivare så tänkte använda den till spindeln och dom andra delarna, så ska nog kunna få till nått som är tillräckligt tunt.

Anf kameran så har du ju absolut rätt i att den lilla sensorn kommer att få svårare att få in tillräckligt med ljus, kan ju absolut bli ett problem tillsammans med en begränsning på bara 6s slutartid : / Att kameran ger ifrån sig värme är en sak jag inte tänkt på faktiskt, kan har ju planerat en fläkt på baksidan så den kanske kan hjälpa till lite iaf och se till att värmen inte samlas upp för mycket.
Kameran är ju bara 250kr, så funkar det helt kasst kan man ju alltid byta ut den mot en annan eller köpa till en sekundär spegel senare tänker jag. Roligt att testa och experimentera lite också ; )

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 21:30:44
by AstroFriend
Jo det är mycket att tänka på,

Titta en gång till på boot sidan, ca 2/3 ned.

130mm mirror set 390 kr


På planet foto är det inte 6 sek utan bråkdelar av sekund som gäller om man skall få en högupplöst bild, se ovan.

/Lars

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 21:49:23
by Victor
Du menar att det finns andra set man kan köpa?
Den spegeln jag får upp är 6inch (152mm) och kostar $117.00 och innehåller ingen sekundär iaf.

Absolut, för planeter ja, men tänkte för annat. Det verkar ju i princip hopplöst att fota galaxer och dylikt med bara 6sec slutartid, får man ju ta hundratals bilder : p

Någon rekommendation på teleskopfärg försten? Har sett att det finns speciell optik färg som man använder men hittar ingen svensk återförsäljare?
Gällande rör tänkte jag antagligen bara köpa ett billigt markrör, kanske något tungt men iaf billigt och lätt att få tag på.
https://www.bauhaus.se/markror-med-muff ... 000mm.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Helt fantastiska bilder i galleriet helt klart! Helt sjukt vad folk kan åstadkomma med "amatör teleskop".

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 22:04:27
by megmar
Victor wrote:Det verkar ju i princip hopplöst att fota galaxer och dylikt med bara 6sec slutartid, får man ju ta hundratals bilder : p
Inga problem alls så länge kameran har lågt utläsningsbrus typ 1e.
Jag har tagit galaxbilder med över 4000 delexponeringar :green:. Tar lite tid att stacka, men finns även fördelar..

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-07 22:07:19
by Jonas
AstroFriend wrote:Jo det är mycket att tänka på,

Titta en gång till på boot sidan, ca 2/3 ned.

130mm mirror set 390 kr


På planet foto är det inte 6 sek utan bråkdelar av sekund som gäller om man skall få en högupplöst bild, se ovan.

/Lars
Absolut prisvärt eftersom det innehåller både primär- och sekundärhållare!

Konstigt att ingen klippt det ännu. Kanske beror det på att det finns smårepor men det påverkar inte prestandan på ett sådant teleskop.

/Jonas

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 00:03:47
by AstroFriend
Hej Victor,
Plaströr är nog ingen bra till teleskop tub om det var så du tänkte. I så fall bättre med aluminium. Mattsvart färg är ett sätt att få bort reflexer, eller svartanodiserat. Allra bäst tror jag flockpaper är, ungefär som mattsvart sammetstyg, finns på Edmunds Optics bland annat. Bra bafflar är också viktigt.

Alla dessa småsaker kommer tillsammans kosta en hel del. Att lösa fokuseringen när du har kameran inne i tuben är inte så lätt att lösa heller. Du kanske skall hålla utkik efter ett beg teleskop samtidigt som du planerar och letar delar. Det kan bli billigare i slitänden, speciellt om du får med stativ, nackdelen är att det roliga byggandet delvis försvinner.

Lars

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 00:21:15
by Victor
Hmm, varför skulle ett plaströr vara dåligt till teleskop? Dåliga termiska egenskaper eller vad?
Flockpapper har jag läst om, verkar smart. Hur viktigt är det med bafflar egentligen om man kör med tex flockpapper, har det väldigt stor inverkan?
Bafflar i sig kan jag nog bara printa ut ett par stycken, så det borde vara lugnt men då kanske man behöver ett större rör så man inte blockerar ljusinsläppet. Nu börjar det bli krångligt, men intressant : D

Stöter man på problem får man lösa dom : )
Fördelen men ett hemmasnickrat teleskop är ju att det är lätt att fixa och trixa med det även i efterhand om något skulle bli dåligt.

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 00:32:52
by AstroFriend
På en del billiga teleskop använder de plaströr, o andra sidan har de dyraste också plast, men då termiskt stabilt kolfiber. Men plaströr är ju billigt och enkelt att arbeta i, man kan ju börja med det tills man provat ut konstruktionen.

Om du läser i länken om design av Newtonteleskop i den länk jag gav dig. Där står hur stora bafflarna skall vara och var de skall sitta. På ett Newton brukar motsatta sidan i tuben mot fokuseraren vara ett känsligt ställe för reflexer.

Lars

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 01:17:07
by Victor
Det verkar vara lite trasigt hur den räknar ut bafflar dock, den tycker man ska ha dom varje mm : /
Använde "White Sample Telescope 6-inch f/8" då det stämmer bra med vad jag vill bygga, fick tweaka "Focuser Minimum Height" lite då det blir error annars för baffles.

Detta känns ju rätt fel:
https://dl.dropboxusercontent.com/s/a1u ... 191653.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 01:57:11
by Victor
Ett annat problem med baffles är att jag då måste hitta ett annat större rör, vilket verkar lättare sagt än gjort. Alu rör av den diametern har oftast en tjocklek på 3-5mm vilket gör att dom väger flera kilo : /

Re: Funderingar kring telesopbygge

Posted: 2017-11-08 05:44:02
by AstroFriend
Har du valt mm eller inch? Antagligen har du något mått som är olämpligt satt om du får underliga värden eller inga alls. Du har ju mina exempel att titta på.

Jo det är inte lätt att hitta rätt matrial, det kan bli dyrt. Det var därför jag skrev att du borde titta på något beg som du kan ta delar ifrån till ditt byggge. Nu behöver ju i o för sig ett befintligt teleskop inte ha rätt mått, ofta kompromisser för att hålla priset nere. Du kan ju alltid mata in dess mått i design programmet o testa.

Du kommer vara sysselsatt ett tag innan du får det bra men du kommer också lära dig mycket.

En viktig sak till att tänka på, spegelns form skall vara parabolisk, inte sfärisk som det kan vara på billiga teleskop. Du söker ett f8 teleskop lämpligt för planeter då påverkar spegelns krökning lite men på ett f4 blir det katastrof med fel form på krökningen. På ett bra teleskop skall det framgå av databladet, jag vet inget enkelt test man kan göra för att bedömma vilken form en spegel har. Kanske någon annan kan komma med tips om det?

Det finns flera här som har byggt enkla fungerande teleskop. De kanske kan bidra med länkar till deras sidor hur de tänkt och gjort de olika detaljerna.

Lars