Kikare på G, behöver lite råd o dåd.

Frågor rörande optik, linser, speglar, okular etc.
Post Reply
danhei
Posts: 188
Joined: 2010-05-10 12:15:19
spamtest: JA
Contact:

Kikare på G, behöver lite råd o dåd.

Post by danhei »

Tjena.
Har länge funderat på lite bättre kikare än de två kineser jag har just nu. En 10x50 samt en 8x40 och båda är slut.
Har hittat en Canon 15x50 IS med väldans bra pris på http://www.rajalacamera.se/PublishedSer ... 134625A015
Iofs är ju förstås inte priset lågt, men jämför man med andra ställen är det lågt satt.

Har någon här erfarenhet av Canons IS modeller och hur de fungerar under natthimlen får ni gärna berätta. Jag har läst mycket skilda uppfattningar på nätet här o där, ett par saker de flesta är överens om är hög vikt samt batteriåtgång så detta är jag medveten om, men bortsett från det. Hur är det att se i en kikare med stabilisator?
Jag har även funderingar på en Nikon 10x70 Astrolux, lite dyrare men har fått bra omdömen vad jag sett.
Men främst nu tittar jag på spåret med bildstabiliserande kikare.
Tacksam för alla svar o synpunkter.

MVH
/Danne
danhei
Posts: 188
Joined: 2010-05-10 12:15:19
spamtest: JA
Contact:

Re: Kikare på G, behöver lite råd o dåd.

Post by danhei »

Tjena.

Inga svar så jag får svara mig själv med en liten rapport då jag nu inhandlat kikaren och ångrar det redan...
...ångrar att jag inte skaffat en tidigare :good:

Teknisk data Canon 15x50 IS AW:
Förstoring (x) 15
Objektivdiameter (mm) 50
Utgångspupill (mm) 3,3
Verkligt bildfält 4,5°
Synligt bildfält 67° (bred)
Bildfält på 1000 m 79
Närgräns (m) 6
Ögonavstånd (mm) 15
Prismor Porroprisma II
Rörliga objektivlinsgrupper (G2-G4) JA
Rörliga okularlinsgrupper NEJ
Rörligt objektiv NEJ
Bildstabilisator JA
Bildfältsutjämnare Tvålinsig
Asfäriska linser NEJ
Linser av UD-glas JA
Strömkälla - Två AA-batterier JA
Gummibeläggning Allväderskikare - kan användas i kraftigt regn
Vattentålig JA
Super Spectra flerskiktsbehandlig JA
Vikt (utan batterier) 1180 g
Bredd (mm) 152
Höjd (mm) 81
Djup (mm) 193

Jag jämförde 18x50 och 15x50 i butiken och fann direkt att 18x50 modellen var ljussvagare, vilket iofs var att vänta. Det kändes också lite som att stabiliseringen var på gränsen med 18x50 förstoringen. Man höll 18x50 modellen mer aktivt (stabilare), så att säga.

Med 15x50 modellen fungerade stabiliseringen lite som en "press and forget" funktion faktiskt.
Två aktiveringsfunktioner finns, ett tryck på ON-knappen sen släpp så är stabiliseringen aktiv i fem minuter, alternativt kan man hålla ON-knappen intryckt kontinuerligt där vid släpp aktiveringen deaktiveras. Inga ljud kunde uppfattas av bildstabiliseringsfunktionen.

Nu har jag bara testat den i dagsljus här hemma och optiskt är den ju knivskarp kant till kant. Canon har faktiskt utrustat båda piporna med varsin field flattener, en extra korrigerande lins just för att minimera fältkurvatur.

Det finns en tendens till viss kromatisk abberation, typ grenar i träd mot himmel. Det är inte direkt uttalat men söker man efter
det så anar man fram det. Detta är dock inget jag direkt störs av. Ska bli intressant att observera ex.vis månen och se om det även existerar där.

Kikaren är ganska stor i formfaktorn vilket är bra för mig med stora händer, men kan ev vara jobbig att hålla för de med små händer.
Den väger en del, 1,2kg exkl batterier av typ AA (2st). Vikten kan nog uppfattas som jobbig för vissa, men själv tror jag man kan minimera detta genom att stödja armar mot bröstkorgen för avlasta den statiska belastningen.

Batteriåtgång kommer det att bli, antingen mer eller mindre beroende på vilken batterityp man väljer.
Drifttiden ser ut så här enl Canon:

Alkaliska, +25C = 2,5 tim. -10C = 10 min
Lithium, +25C = 8 tim. -10C = 3,5 tim
Ni-Cd, +25C = 2,5 tim. -10C = 1,5 tim

En sak som stör mig är ögonmusslorna. Vet ej vad Canon sysslat med här, men åtminstone jag måste trycka kikaren en del inåt med
tryck över näsroten för att ögonen ska hamna rätt. Musslorna är ganska hårda och har för stor diameter helt enkelt så det blir ingen plats för näsroten. Detta går ev. att åtgärda med att skära av dem lite där de tar emot näsroten skulle jag tro. Definitivt inte en trevlig lösning så får se om jag gör detta eller helt enkelt vänjer mig. De med en smalare näsrot än mig har antagligen inte detta problem. Enkel fix från Canon skulle ju vara och göra betydligt mjukare musslor än de som nu är monterade.

Inget linsskydd för frontlinsen följer med av nån outgrundlig anledning. I denna prisklass borde detta vara en självklarhet. Jag har iofs planer på och skruva dit filter på båda frontlinserna oavsett efs det finns skruvgänga, frågan är vilken sorts filter man bör välja. Därefter borde det kunna gå och få fast även linsskydd, om inte så har man iaf filter som skyddar.

Testade inte kikaren med glasögon, men samstämmiga andra uppgifter säger att det inte ska vara några problem för glasögonbärare.

Sammantaget skulle jag varmt rekommedera denna kikare till andra. Det är ju näst intill magiskt att kunna se en helt stabil bild i
x15 förstoring utan stativ. Portabiliteten blir dessutom optimal. Vill man kan ju kikaren även användas med stativ då den integrerat redan har skruvgänga just för detta.

Optiskt med Canons UD-glas samt samma sorts multicoating som deras kameraobjektiv har (Super Spectra Multicoating), och det plana
bildfältet fyller den helt klart mina krav med råge.

Hade hoppats på lite klar himmel här på Södertörn ikväll för att även kunna ge en rapport under stjärnorna men det får anstå tills vidare.
Gatlamporna ser åtminståne bra ut ;)

MVH
/Danne

Return to “Optik”