Sida 1 av 1

Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-20 11:30:40
av ragge
Jag läste just den här tråden : http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=8256 om de ökända altitude-skruvarna på HEQ5 m fl.
Så jag tittade in i min HEQ5 via de gängade hålen med ett boroskop och nu förstår jag 1) varför det går så trögt att öka latituden från redan höga värden med den södra skruven 2) varför monteringen inte känns helt stabil i "altitud-läget" - den fjädrar fram och tillbaka om jag försiktigt ruckar lite på den norra skruven (den södra skruven fjädrar då eftersom den trycker på ett lutande plan).

Några har tagit tjuren vid hornen och byggt om mekaniken till något som borde varit standard från början. Andra har bytit ut skruvarna mot rostfritt (hårdare), men det känns som en halvbra lösning.

Nu tänkte jag svära i kyrkan. Om jag på ett kontrollerat sätt ställer upp tripoden med det norra benet för högt så att allt lutar 10 grader åt söder, (men vågrätt i öst-väst) så kan jag ställa 48 grader (på skalan) i st för 58 som jag normalt använder. Då fungerar skruven mycket bättre. Så, nu skall jag inte svära mer. Vad tror ni om det ? Polinställningen går ju utmärkt att göra ändå, och tyngdpunkten på stativet lär väl inte bli så fel att det stör eller ?
Ni som bor långt upp i norr, hur gör ni ?

Ragnar

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-20 12:56:20
av AstroFriend
Kolla modern astronomy. De har en wedge som löser problemet.

Jag brukar bara använda norra skruven plus lite övervikt norrut. Det fungerar bra i Stockholm 59 grader.

Lars

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-20 16:54:54
av ragge
Jag såg wedgen, snygg sak men inte gratis direkt ...
Om du bara använder skruven på norra sidan så borde väl övervikten vara på södra sidan ? Hur fixar du övervikten utan att få obalans i RA ?
/Ragnar

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-20 20:51:04
av AstroFriend
Jo priset är kanske inte rätt till detta stativ, man köper ju en EQ6:a just för att den är billig. Alldeles rätt, det är på södersidan, för det mesta behövs ingen extra vikt, den trycker på skruven ändå. Just nu med det lilla objektivet har jag inte ens motvikter på. På ett tidigare stativ satte jag en fjäder som hjäpte till att få den ligga an på norrskruven, det var samma problem där. Vi tillhör tydligen ett exotiskt folk som bor på 60 grader och över så inte tillverkarna ens bemödar sig att få tekniken att fungera för oss.

Min EQ6:a har ganska trög friktion, även om jag skulle vilja att den hade ännu högre friktion, men det går ju att justera. Brukar lägga den på lite drygt 60 grader och sedan finjustera ned den tills jag når rätt.

Att luta stativet kanske är en ide att pröva. Fast blir ju lite konstigt när man skall driftaligna mot polstjärnan, i varje fall om man lutar det mycket mot horisontalplanet. Har du testat vid vilken vinkel man börjar få problem?

/Lars

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-21 00:54:37
av fyratrapporupp
Jag har kört så sen sommaren utan problem.

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-21 11:58:09
av LasseH
Hej Ragnar.
Det går utmärkt att göra som du föreslår. Det är en utbredd missuppfattning att tripoden måste stå i våg. Det enda som gäller med en ekvatoriell montering är att få polaxeln parallell med jordaxeln. Du skulle till och med kunna ställa in ekvatorialhuvudet på 0 grader och luta stativet 60 grader :green:
Mvh,
LasseH.

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-21 16:51:18
av ragge
Tack för feedback !
Jag testade i "oskarpt läge" och tyckte inte att det såg helt ok ut att tilta 10 grader som jag tänkt, så jag nöjer mig med 5 grader. Visst blir det bättre arbetsläge för den södra skruven (den som är längst inskruvad) även om det inte är någon jätteskillnad. Något kritiskt tröskelvärde har jag inte hittat så jag kör nog med den kompromissen tills vidare.

Lars, jag vet inte hur det skulle kunna bli problem när man driftalignar mot polstjärnan (som jag inte riktigt vet vad det är). Jag har svårt att tro att det gör skillnad om stativet tiltar lite jämfört med att alt-skruven trycker monteringen till samma vinkel.

/Ragnar

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-21 22:00:58
av AstroFriend
Hej Ragnar!
Nej för små vinkelavvikelser från horisontalplanet går det fortfarande att justera. När man justerar in RA axeln justerar man ju upp och ned (Altitude) och höger vänster (Azimutal). Men om du vinklar plattan, säg i extremfallet ca 60 grader, då spelar det ingen roll hur mycket du vrider den, det blir bara en vridning runt polstjärnan, inte i azimutalplanet. Men som sagt mindre avvikelser går ju bra, du skrev du klarade dig med 5 graders avvikelse och det är ju mycket värt att få både norr och söderskruven i funktion

/Lars

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-23 21:52:52
av Terje
Borde det inte vara mer eller mindre maximalt värdelöst att drifta mot polstjärnan? Om jag inte minns fel så är väl det optimala att drifta söder och öst/väst på himelsekvatorn?

Re: Avsiktlig snedjustering

Postat: 2014-09-23 22:57:39
av AstroFriend
Nej man använder inte polstjärnan under inställningsprocessen, men syftet är ju att få RA axeln parallell med jordaxeln och därmed ungefär peka mot polstjärnan.


http://www.jtwastronomy.com/tutorials/p ... nment.html

/Lars