Page 1 of 1

Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-02-10 19:23:20
by Datarolf
Hej!

Jag har sedan ett par år använt mig av Celestrons AVX montering och retat mig på att den ibland verkar ha urusel GoTo-precision, dvs hittar inte alls på stjärnhimlen trots noggrann polinställning och 4 referensstjärnor.

Alltnog, nu har jag hittat felkällan: När teleskopet rör sig i deklinationsled stöter i vissa lägen låsvredet som låser denna axel emot en detalj av en skyddskåpa. Följden blir att låsningen släpper mer eller mindre, dvs teleskopet vrider sig då en smula på motoraxeln - och vips är all kalibrering förlorad.

Lösningen är enkel: Det går att skruva loss låsvredet, vrida det 90 grader, och sedan sätta tillbaka det igen. När det är vridet går det inte längre emot skyddskåpan och lossar alltså inte efter genomförd kalibrering.

Ett litet tips, om någon annan sitter med samma montering.

/Rolf J

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-02-13 23:49:32
by Wallevarg
Tack så mycket, jag har haft några va fan hände upplevelser.


Skickat från min iPad med Tapatalk

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-02-16 11:10:49
by blomma
Hej Rolf, skriver till dig för jag såg ett gammalt inlägg där du ev, skulle köpa en refraktor från TS optics APO 107mm.
Är på väg att köpa en sådan för mitt stora intresse för astrofoto. Är ju ganska dyr så jag vill hamna rätt.
Köpte du en sådan, fördelar/nackdelar, något man måste ha extra, fotar med Canon 60ed,
Peter

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-09-07 11:57:42
by SvenP
Hej Rolf

Bra tips där. Jag ska kolla med min AVX-montering som jag nu börjat använda "portabelt". Jag ska se om detta kan vara orsak till en del bomskott.
Men ett annat problem, polinställningen eller rättare sagt inställning av montering i vågrätt plan innan polsjustering. Jag ser måhända lite dåligt men jag kan inte hitta något inbyggt vattenpass i AVX. Polinställning är ju meningslös om inte monteringen står i våg. Jag prövade med vattenpass på tillbehörsplattan men det visar sig att den hamnar i lite olika plan så jag får använda vattenpasset direkt på stativringen, d.v.s. utan monteringshuvudet påsatt. Det medför i sin tur att jag måste få stativet med "kingpinnen" på ringen som riktmärke tillräckligt bra i nord-syd för att senare kunna justera inom räckvidden för azimutjusteringen på monteringen. Inte så enkelt när det är mörkt att hitta bra syftlinje. Jag får sedan till en hyfsad polinställning men det känns lite knasigt att behöva använda vattenpass.
Du eller någon annan kanske har en bättre metod att föreslå?


/SvenP

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-09-07 15:30:33
by ragge
SvenP wrote:.... Polinställning är ju meningslös om inte monteringen står i våg. ...
Hej Sven,
Monteringen behöver inte stå i våg, polinställningen beror endast på hur väl RA-axeln pekar på NCP. Men visst kan det underlätta om den står i våg, inte minst med tanke på när man "nollställer" läget för Polaris i polsökaren så att det hamnar rakt ned (gäller iaf min polsökare).

Du skulle kunna skaffa en stadig plåt (med hål på lämpliga ställen) och lägga den mellan stativet och monteringen. Låt plåten sticka ut lite på två sidor så kan du lägga vattpasset där.

Själv har jag gjort så här, kanske kan det vara till någon hjälp:
level.jpg
Finns på Biltema, men tejpen sitter dåligt så jag kör med smältlim. Den som sitter på sidan visar givetvis bara korrekt vid en viss altitud-inställning, men det går ju att leva med.

För att ställa in nord/syd har jag en pejlkompass som jag riktar mot den här spegeln:
3.jpg
När jag ser kompassens index i spegeln vet jag att jag tittar i 90 grader mot denna. När kompassen visar 90 grader (österut) står monteringen rätt.

EDIT: Sorry Rolf, det blev lite off-topic - kom på det för sent.

Ragnar

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-09-08 09:17:04
by Datarolf
Hej!

Absolut inga problem med lite andra infallsvinklar i tråden Ragnar. För att återföra till AVX-monteringen så kan jag komplettera att jag klarat mig bra utan alltför noggrann inställning i våg av stativet. För mig har det räckt att dra ut alla stativbenen lika långt och att hålla till på en hyfsat plan markbit. Alltså vattenpass verkar inte nödvändigt för denna ekvatoriella GoTo-montering. Däremot hade jag tidigare ett spegelteleskop på en Alt/Az montering av GoTo-typ, och den var betydligt känsligare och måste stå i plan med hjälp av ett vattenpass.


Jag såg nu också att jag varit oartig och missat att skriva svar till Peter i ett gammalt inlägg från februari. Det handlade om TS Optics APO 107mm med delbar tub, som jag köpte för ett par år sedan. Jag kan sammanfatta att jag är väldigt nöjd med denna tub. Jag använder den uteslutande för astrofoto och har kört både med DSLR och CCD-kamera. Ypperlig skärpa, ingen distorsion eller aberration och en lätt och smidig tub att hantera, jämfört med den Celestron 9,25" Schmidt Cassegrain jag hade tidigare. Den enda invändningen jag har är att är att om man fotograferar med en CCD-kamera med liten sensor blir bildutsnittet ganska lite med brännvidden 700mm, så om du funderar på CCD kanske en kortare brännvidd runt 500mm är att föredra. För DSLR (jag kör med fullformat och det går utmärkt utan vinjettering i kanterna med denna tub) tycker jag 700mm är perfekt.

Vänliga hälsningar

Rolf J

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-09-08 11:12:44
by SvenP
Tack för tips!

Jag kanske tänker fel men anledningen till att jag vill ha allt i våg är att monteringen har indexmärken som man ska ställa in. Vidare om den står plant går det att grovinställa höjden med latitudvredet, ca 60,5 grader där jag befinner mig för det mesta. Vidare tänker jag att monteringen utifrån min geografiska position utgår från att timvinkeln är nära 0 eller 180 grader. Är den inte det t.ex. genom att monteringen lutar så kommer det att bli en annan timvinkel även om RA-axeln är parallell med jordaxeln. Då kommer den första skjutningen att bli rejält fel vid aligmentprocessen, tror jag. Jag använder teleskopet jag fotar med även för inställning mot NCP. Med grovinställningarna klara brukar jag få in polaris i synfältet då detta är ca 6x4 grader med befintlig utrustning och sedan är det enkelt att med azimut och latitudrattarna justera in NCP lite bättre via live view, lite ofokuserat gör att stjärnorna syns bättre vilka vid korrekt fokus kan vara lite svåra att urskilja.
Jag skulle också kunna göra märken i marken för stativbenen där jag brukar stå.
Får jag till det med de små vattenpassen så verkar problemet vara löst för min del.


/SvenP

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-09-09 11:16:59
by Datarolf
Hej Sven!

Även jag har grovinställt latituden i förväg. Vid observationstillfället ställer jag upp monteringen med fullt utdragna ben på hyfsat jämn yta (grusad parkeringsplats) och kontrollerar att indexmarkeringarna (RA, Dec) är ställda mot varandra på tuben, och sedan använder jag en enkel rödpunktssökare (https://astro.astrosweden.se/sv/article ... %C3%B6kare" onclick="window.open(this.href);return false;) monterad på tuben för att vrida hela monteringen så att jag hittar polstjärnan. När polstjärnan ligger rätt i rödpunktssökaren använder jag tuben och live view i DSLR för att justera in NCP mer exakt med hjälp av monteringens vred.

Därefter kör jag "two star alignment" med minst en kalibreringsstjärna på samma sätt - alltså först hitta med rödpunktssökaren och sedan finjustera med live view. Detta har fungerat närmast perfekt för fortsatt GoTo till önskat objekt, nu när jag fixat "vredproblemet" som jag skrev om i mitt första inlägg. Det är säkert så att precisionen skulle kunna bli ytterligare en aning bättre med hjälp av exakt våginställning av monteringen, men för den brännvidd jag använder (700mm) räcker det med att använda ögonmåttet för att kolla att monteringen står hyfsat plant.

Vänliga hälsningar

Rolf J

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-24 08:41:58
by SvenP
Hej Rolf


Du får alltså bra precision efter tre stjärnor. Du menar mao att du får in dina objekt direkt i liveview därefter?
På min AVX har jag en 347 mm refraktor och en Canon 700d kamera så jag har ett synfält på ca 3,7x2,5 grader, betydligt större än ditt. Ändå måste jag köra alla fyra kalibreringsstjärnor för att få någon form av precision i pekningen, och då bara på en sida av meridianen. Går jag över till andra sidan kommer målet i utkanten av bildfältet. Det kan sägas att vridning runt RA-axeln går mycket trögt efter frikoppling, jag kan inte minnas att vare sig den trögheten eller den dåliga peknoggrannhete var så från början. Men inledningsvis hade jag monteringen på balkongen och där blir området för aligmnet och kalibreringsstjärnor begränsat vilket förmodlogen gjorde att det var lättare att få precision inom det området.


/SvenP

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-24 19:34:29
by Datarolf
Hej Sven!

Det verkar onekligen som något är konstigt med din AVX-montering. Jag kör som sagt "two star align" med måttligt exakt polinställning och bara ungefärligt plant underlag. Enbart "two star align" räcker inte för att få vettig GoTo-funktion. En kalibreringsstjärna därutöver räcker, men normalt kör jag med två kalibreringsstjärnor och får då utmärkt precision, även med min CCD-kamera som har ganska liten sensor. Jag skulle uppskatta den ekvivalenta brännvidden till ca 1500 mm, och utsnittet av himlen är mindre än en grad i höjd och sidled. Något lite ocentrerat kan det förstås bli, men det korrigerar jag med handkontrollen.

Inte heller har jag märkt något krångel när jag växlar mellan ena eller andra sidan av meridianen. En liten brasklapp är att jag nu oftast bara ägnar mig åt ett objekt per kväll, så det var ett tag sedan jag provade att flytta mig mellan flera objekt.

Jag gissar på att du har någon form av mekaniskt trassel. Något sitter inte tillräckligt fast, alternativt, något kärvar och lurar elektroniken. Själva GoTo-programmets noggrannhet tror jag inte vi ska misstänka. Har du provat att ta bort kåporna över drivningarna för att kontrollera att de synliga kugghjulen inte kärvar, t ex?

Vänliga hälsningar
Rolf J

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-24 20:00:29
by kribba
Sven har du provat platesolving? Det är lite meck att installera och få och fungera, men vad är enkelt i denna hobby (-:
När man dock får allt att lira så är det underbart. Man skriver in koordinaterna på objektet och bam nån minut (eller två)
senare så har du ditt objekt helt centrerat i kameran. Jag vill säga att det var en "game changer" för mig, förenklar så mycket.
Själv kör jag ATP/Plate Solve2 men ska även funka med BYEOS/Astro Tortilla.

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-24 22:17:02
by SvenP
Tack Rolf
Vanligen brukar man ju göra något handhavandefel om det inte funkar som det ska men om jag jämför med min CGX på balkongen och jag gör en ny aligment med den så ligger första stjärnan väl inom bildfältet jag har där på ca 1,2x0,8 grader, jag behöver inte irra med någon sökare. Jag kanske är bortskämd med den men med det stora bildfält jag har när jag är ute med AVX tycker jag det borde vara lätt att hitta och rikta in stjärnorna. Förvisso orkar jag inte med mer än ett objekt vid en session så jag behöver bara vara på den ena eller andra sidan av meridianen och då blir det förstås lite lättare. Ang kugghjul så har jag tittat på dessa med anledning av din tråd om guidning och så vitt jag kunde bedöma såg det ok ut. Jag ska testa några gånger till och bara aligna och kalibrera på ena sidan meridianen innan jag ger upp med monteringen. Får jag inte till en acceptabel peknoggrannhet så misstro man ju också att guideproblem som uppstår också är kopplat till detta. Jag har även kontaktat Astro Sweden där jag köpt monteringen

Jo tack Kribba jag har All sky Plate Solver och Plastsolver 2 som båda ska fungera ihop med ATP o POINTCRAFT. Men man ska ju också ansluta teleskopet till någon Ascom HUB och det ser också ut att fungera men det slutar med att teleskopet står en i en helt knasig alt/az position (enligt ATP) och att monteringen börjar skena om jag trycker på någon av funktionsknapparna. Men visst vore det bra om jag fick det att fungera. Jag får pröva igen.

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-24 22:46:59
by kribba
Jo ASCOM är ju nyckeln till att få det och fungera. Har du nån motsvarighet till EQMOD i Celestron världen?
Canon kameran är väl annars plug and play med ATP/BYEOS.

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-27 12:14:55
by SvenP
Jag ställde upp AVX:en på balkongen. Då fungerade align-processen utmärkt och bra peknoggrannhet kom snabbt . Förmodligen för att jag måste välja stjärnor inom ett ganska begränsat område. Det går ju att anpassa sig till ute i det fria då man knappast orkar med mer än ett objekt vid en session. Gjorde även en driftalign i PHD2 vilket också fungerade hyfsat bara man kom ihåg i vilken riktning man ska justera, polinställning inom 5' enligt gudingassistant . Prövade guidning i lite olika riktningar men den fungerade acceptabelt bara i ett begränsat område vad avser teleskopets pekriktning. Det är såvitt jag förstår tydligt att man behöver vikta om i balans i både RA och deklination beroende på i vilken riktning teleskopet pekar för att det ska fungera, även vid relativt måttliga ändringar i pekriktning som det är fråga om här. Jag har dock svårt att "känna" balansen i RA på grund av axelns tröghet. För deklinationen behöver jag göra lite justeringar eller skaffa hjälpvikter då konfigurationen nu alltid är mycket kameratung. När guidningen fungerar dåligt så blir det stora utslag i RA, oavsett inställningar i tid och minmove samt agressive. I deklination ser det ut som dålig polinställning med drift norrut som flera guidepulser försöker kompensera i riktning söderut (OBS dock att polinställningen är bra). Efter en stund resulterar pulserna i ett stort skutt söderut varefter grafen omgående börjar röra sig norrut igen. OBS att jag guidar bara i en riktning i deklination så guidepulser norrut har inte förekommit. Jag tolkar detta som att det i den aktuella riktning som teleskopet befinner sig i när detta inträffar innebär att det är felbalanserat för guidning. Justerar jag motvikternas läge på stången så kan jag få lite förbättringar i RA men jag har inte kunnat göra deklinationsbalansen mera framtung. Ska dock konfigurerar om så att jag kan justera detta och göra nya tester. Jag kan dock tycka att det känns lite för omständligt detta och jag funderar eventuellt på en annan montering.

Re: Celestron AVX - Ett tips

Posted: 2018-10-27 15:01:18
by Datarolf
Hej Sven!

Angående GoTo-kalibreringen med AVX: Vid "two star align" tycker även jag att AVX är ganska dålig på att hitta första stjärnan, säkert missar den med kanske 5 grader. Även andra stjärnan brukar vara ganska fel, kanske ett par grader, Första extrastjärnan på andra sidan meridianen hamnar nära och andra extra stjärnan brukar hamna i stort sett rakt på. Att monteringen missar i början av processen stör mig inte så mycket eftersom jag använder en enkel rödpunktsökare och inget guidetelsekop för att göra grovjusteringen av tuben. Jag har alltså ett stort synfält och kan lätt se vilken stjärna monteringen försöker peka på.

Angående guidningsproblemen så låter det du beskriver ju mycket likt de bekymmer jag själv dras med och har beskrivit i tråden "Behöver hjälp av PHD2-expert, del 1 och 2". Själv har jag mindre bekymmer med följningen i RA, men däremot har ju DEC betett sig precis som du beskriver med stora utslag (10" eller mer), som sedan överkompenserats. Jag har tittat på kugghjulen för DEC-drivningen och upptäckte då att det fanns ett visst glapp som innebär att när motorn byter rotationsriktning så tar det några pulser innan kuggarna går i ingrepp i den nya riktningen. Detta går att justera bort, vilket jag just gjort men inte hunnit prova effekten av ännu. Kanske har du ett liknande glapp som ställer till det? Se instruktioner här: https://www.youtube.com/watch?v=ORGleQBhkLw" onclick="window.open(this.href);return false;

Förhoppningsvis blir det klart här imorgon, söndag, kväll, så kan jag experimenera vidare.

Vänliga hälsningar
Rolf J