Säsongens första deep-sky bild

Här kan du skriva om tester som du utfört med kameror, filter, optik etc.
Starsoft
Inlägg: 1489
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Starsoft » 2008-08-01 18:55:32

Trots att natthimlen är väldigt ljus fortfarande här uppe så tog jag ändå chansen att testa utrustningen i går kväll för säsongens första deep-sky foto. Under nattens minst ljusa timme så tog jag 3 st 6 minuters exponeringar respektive med smalbandsfilter Ha, OIII och SII. Massor av brus, inga riktiga flat och dark hade jag men ändå så tycker jag att resultatet blev förvånansvärt hyggligt.

Förra säsongen kom jag igång så sent så det blev svårt att hinna med alla intressanta objekt i och omkring svanens stjärnbild, tänkte försöka undvika det misstaget i år.

Den blå kanalen i bilden är syre och den gröna är väte, svavel ligger som röd kanal men där syns som vanligt ingenting, jag börjar allvarligt undra över om mitt SII filter kan vara kasst? Ha filtret är på 6nm och SII på 13nm så SII borde rimligtvis släppa igenom dubbelt så mycket ljus som Ha filtret från ett kontinuerligt spektrum, men om jag jämför ett antal stjärnor tagna under samma omständigheter så är stjärnfluxet i stället 3 gånger högre i Ha bilden, verkar väldigt skumt!

Bild
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
Terje
Inlägg: 525
Blev medlem: 2005-12-08 18:38:52
Ort: Alingsås

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Terje » 2008-08-01 21:21:36

SII är normalt mycket mycket svagare än Ha och OIII så du behöver betydligt längre exponeringstid för att få signal på SII
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2888
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Robert » 2008-08-01 22:41:21

SII skall som treje säger vara väldigt svagt. Ganskla vanligt tycker jag att man ser att de som fotar med SII filter använder mycket långa exponeringar (typ 20 min delexponeringar)

Annars en ganska bra bild med tanke på ljuset och tiden. Lite brusig bakgrund men man ser många roliga detaljer i nebulosan
Användarvisningsbild
Bengt
Inlägg: 2567
Blev medlem: 2005-12-31 09:38:40
Ort: Örkelljunga
Kontakt:

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Bengt » 2008-08-01 22:48:01

Vad är det du Terje brukar säga.. en timme till så kanske det hade blivit bättre.

Men det är en intressant smalbandsbild. Men man får räkna med avsevärt mer exp tid för resultatet ska bli riktigt bra. Den ligger på gränsen också att uppvisa gradient färger i svärtan . Kanske kan man ändra lite i levels för att få den lite bättre balanserad?


Bengt
Starsoft
Inlägg: 1489
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Starsoft » 2008-08-01 22:53:08

Hej

I fallet med M27 verkar det vara extra dåligt hopp om att hitta någon SII strålning, men det är nog inte M27 i första hand som bekymrar mig. Även när jag testat på objekt där andra fått SII signal, svag men tydlig, så ser jag absolut ingenting när jag testar på samma objekt även med mycket långa exponeringstider. Och som jag nämner tidigare så ser jag knappt några stjärnor heller på SII bilderna, SII ligger ganska nära Ha i våglängd och SII filtret är bredare än Ha filtret så jag tror något måste vara fel. Att kamerachipets känslighet avtar med våglängden skulle inte kunna ge den stora skillnaden stjärnflux som jag ser när jag jämför mellan Ha och SII. Inte heller verkar någon annan komponent i strålgången kunna vara av ett sådant material eller antireflexbehandlad på ett sätt så att SII strålningens våglängd knappt kommer fram, i UV änden av spektrat så kan det däremot vara annorlunda.

Jag kan inte själv se något fel i mitt resonemang att stjärnorna borde synas bättre med SII filtret än med Ha filtret, kamerans QE är 025 för SII respektive 0,3 för Ha våglängderna så den skillnaden är väl nästan försumbar. SII filtret har FWHM på 13nm och Ha filtret har FWHM på 7nm vilket måste betyda att dubbelt så mycket stjärnljus (från en vettig stjärna) borde synas med SII filtret jämfört med Ha filtret, men i verkligheten så har jag över tre gånger så mycket stjärnljus med Ha filtret. Att stjärnljuset blir så svagt med SII filtret gör att när jag färgbalanserar bilden så förstärks bruset kraftigt i SII kanalen vilket gör att bilderna där SII ingår blir hemska.

Missar jag något?


Edit åt Robert:

Jag har provat med 24 min exponeringar i timmar på objekt där det borde finnas utan att se ett endaste dugg SII.


Edit åt Bengt:

Mera exponeringstid behövs så någon större möda lägger jag inte ned på den här bilden, dark och flat behövs också om den ska kunna bli bra. Det här var mera en kul sommarövning utan att behöva frysa.
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
Starsoft
Inlägg: 1489
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Starsoft » 2008-08-02 00:35:29

Forskat lite mera på nätet om SII och hittade bl.a. någon som tagit 14 timmar SII med 30 min subar utan att hitta en tillstymmelse till SII där det borde finnas, så jag är inte ensam om mitt problem i alla fall.

Hittade lite info på ett kinesiskt kameraforum som verkar relevant även om jag inte använder en sådan kamera, dom har tydligen ett optiskt fönster i någon modell av sina kameror som blockerar SII strålning!

Gjorde en ny M27 bild där jag tog bort SII och ersatte den kanalen med Ha, det blev en betydligt bätttre bild, även om den fortfarande inte är vidare bra.

Bild
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
Starsoft
Inlägg: 1489
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Säsongens första deep-sky bild

Inläggav Starsoft » 2008-08-02 14:02:24

Insåg att jag med min spektrograf borde kunna kontrollera om filtret håller måttet. Jag letade också upp en stjärna i M27 som bara syns i IR och hittade igen den på en ofiltrerad bild som jag tagit, så är det något problem med mina prylar så är det nog i själva SII filtret som problemet sitter. Hittar lite filtertester på nätet och visst är det så att filterdata verkar kunna variera en del men att det skulle kunna variera så mycket så att ett filter inte går att använda verkar väl lite långsökt, tillverkaren borde väl ha någon form av kvalitetskontroll.

Andra sökningar på nätet för att hitta OIII, Ha och SII bilder på jämförbara objekt under jämförbara omständigheter där jag separerat bilderna i sina resp kanaler visar i alla fall att det går att se SII strålning, vilket jag aldrig lyckats fånga med mitt SII filter, enda undantaget är extremt svagt från M57.

EDIT:

Kolla in den här bilden t.ex. han har inte använt några extrema exponeringstider http://www.2astro.dk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3568 men ändå lyckats så bra. Här finns massor av data i SII kanalen efter bara två timmar...
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb

Återgå till "Tester"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster